Mollbrinks Konst
Uppsala | Kungshamn

Anders Zorn Frode B Henriksen Collection

Mollbrinks presenterar: Världens största Zorn-utställning

Uppföljning:
Anders Zorn
Frode B Henriksen Collection


Mollbrinks presenterade Frode B Henriksen Collection på Antikmässan 2020. Utställningen var världens hittills största utställning med Zorns etsningar som har visats för allmänheten och samtidigt varit till försäljning.

Vi på Mollbrinks är stolta över förtroendet vi fått av Henriksen och kan glädjande meddela att hela samlingen såldes till en svensk privatsamlare på Antikmässan.

Extra glädjande är att några av de mest unika objekten som bara finns i ett exemplar kommer att doneras till Zornmuseet av den nya ägaren.
- Sällsynt generöst och bra för framtiden, säger Pontus Silfverstolpe.

nyheter_mail-20-02-11_JanFrodeJohanCollectorsAward_S957.jpg
Röda mattan på Collector's Award
Jan Mollbrink, Frode Henriksen, Johan W HauffmanMollbrinks har i år glädjen, att tillsammans med Antikmässan , presentera den sannolikt största och mest kompletta utställningen med samlingar av Zorns etsningar, Frode B Henriksen Collection. En samling som visar en sann mästare och nationalklenod.

I år är det 100 år sedan Anders Zorn (1860-1920) dog, vilket Antikmässan uppmärksammar genom att arrangera den hittills mest kompletta utställningen av Zorn etsningar. Etsningarna kommer till största delen från den norske Zorn-samlaren Frode Henriksens samlingar, därav namnet ”Frode B Henriksen Collection”. Men den har kompletterats med ett fåtal sällsynta grafiska blad från Zornmuseet i Mora.

Mollbrinks Konst har arbetat med Zorns etsningar sedan 1957 och är marknadsledande på hans grafik. Johan W Hauffman, utställningsansvarig på Mollbrinks Konst i Uppsala, kurerar utställningen och är själv en riktig Zorn-entusiast.

nyheter_mail-20-02-11_Zornlektyr078600x400.jpg
Lektyr, detalj

– Det här är en unik möjlighet för besökarna! En utställning av denna kaliber har sannolikt inte gjorts tidigare. Vanligtvis på en utställning kanske det visas ett 10-tal etsningar. Att nu kunna visa en näst intill komplett samling är unikt.

– Några av etsningarna som visas är tryckta i endast ett exemplar, andra i extremt få exemplar och har dessutom inte varit ute på marknaden tidigare. Att en del av etsningarna dessutom är till försäljning är även det extremt ovanligt.

Sveriges främsta konstnär
Anders Zorn får idag ses som Sveriges genom tiderna främste konstnär, känd för såväl sina fantastiska målningar som sina banbrytande etsningar. Alla känner vi säkert till hans många nakenstudier på lokala kullor från hans bostadsort Mora. Men det betydligt färre vet är att han även är en internationellt erkänd porträttmålare som avbildade flera av dåtidens celebriteter. Däribland tre amerikanska presidenter, varav Theodore Roosevelt kanske är den mest kände.


nyheter_mail-20-02-11_ZorncigarettrkerstaII062600x400.jpg
Cigarettrökerska II, detalj

Etsningstekniken lockade lite extra
För Zorn var ingen teknik främmande och han rörde sig fritt mellan oljemåleri, akvareller och laveringsteknik. Men det som specifikt kom att locka honom lite extra var etsningstekniken, vilket också i hög grad bidrog till hans stora framgång. Med Rembrandt som förebild skapade han en teknik där han med skurar av streck trollade fram motivet och en enig expertis kunde tidigt konstatera att Rembrandt nu fått en värdig konkurrent.

Johan, vad gör Zorn unik som konstnär?
– Om man tittar på hans akvarellmåleri, exempelvis hur han målar vatten, finns det ingen som mäter sig med honom. Många förknippar ju Zorn med nakna kullor, men det är en väldigt liten del av hans produktion, det han är mest känd för är ju porträtten som var det han tjänade pengar på och gjorde honom så framgångsrik. Han var otroligt skicklig på att skildra ansiktsuttryck och ljussättning.

Berätta lite om Zorns grafik, som vi ju får se i den här utställningen!
– Dels är det en komplicerad process att göra en etsning, och man brukar säga att konsthistorien har två riktigt stora mästare på området: Rembrandt och Zorn. För Zorn var grafiken ett komplement till måleriet, och bidrog till hans framgång eftersom de grafiska bladen kunde säljas i stora upplagor till dem som inte hade råd med målningarna. Ett tag handlades Zorn-etsningar som värdepapper. När man tittar på dem så ser man ett enormt fint hantverk, att med hjälp av enbart svart färg kunna skildra ett gnistrande vitt leende eller fukten i ögonen är helt enastående.

Ladda ner utställningskatalogen HÄR

Mer information: www.antikmassan.se