Sommaren 2023

KUNGSHAMN

 

Öppettider

Kungshamn

Öppettider:

Från Midsommar:

  • Vardagar kl. 12-17
  • Lördagar kl. 11-14

Officiell invigning av Bertil Valliens utställning:

lördag 8 juli kl. 11-16

Köpmanstorget 2, Kungshamn

Telefon: 018-148080

Sommargalleriet 2023

Kungshamn

Årets temautställning är Bertil Vallien som i år firar 60-år som konstnär på Kosta Boda. Utställningen kommer visas i Mollbrinks nybyggda salong som ligger i direkt anslutning till det befintliga galleriet i Kungshamn. 

 

Officiell invigning av utställningen och galleriets tillbyggnad: lördag 8 juli kl. 11-16

 

Utöver Bertil Vallien kommer Sommargalleriet 2023 visa en blandning av konst från 1800-talet till nutid, måleri grafik och skulptur. 

Fler bilder uppdateras närmare inpå utställningen.

Viktoria Hallenius

född 1971

Viktoria Hallenius, född 1971 i Sverige och uppvuxen i England där hon studerade konst vid St Andrews University och Chelsea Collage of Art.

Viktorias konst uppstår ur skönhetens starka attraktionskraft, jordens, naturens och människans skönhet. Hennes målningar innehåller fragment från hennes eget liv såväl som från platser hon besökt världen över. Med skimrande penseldrag, där duken ofta blir en del av motivet, skildrar hon himmel, oceaner, öknar, snö och städer. Platser som fylls med liv och rörelse från besökare som på ett självklart sätt blir en del av sin miljö. Viktorias målningar är harmoniska hyllningar till såväl skönheten som till livet självt.


Viktoria börjar morgonen med ett dopp i havet, året runt, även de allra vintrigaste dagarna.

Teddy Brunius:

Viktoria Hallenius utför målningar med akryl och olja. Kompositionerna rymmer vida panoramalandskap med djupdimension. Hon insveper dessa syner i slöjor av dis som omger is och snö med figurer nära och fjärran. Hennes målningar är självständiga och originella.

 

Att hennes verk betydligt skiljer sig från traditionellt nordiskt landskapsmåleri förklaras av att hon i sin utbildning har haft stöd av undervisning i måleri i England. Med lätta avtryck finner hon ett universum för att återge mänskliga figurer. I sitt konstnärskap har hon lyckats finna en formel för återgivande av dess omgivande verklighet.

 

Teddy Brunius (1922-2011) Professor Emeritus, Konstvetenskap

Frank Björklund

född 1960

VÄLKOMMEN TILL FRANKS VÄRLD
Här är allt som ser ut att vara något, förmodligen något annat.
Å andra sidan är det som ser ut att vara något annat förmodligen inte det.

Här gäller inte vardagens givna fysik som vi vant oss vid. Här hade Arkimedes blivit kvar i badet, här hade äpplet aldrig fallit i Newtons huvud och hit kommer Einstein bara tillfälligtvis på besök. Ibland. När Frank släpper in honom. Frank Björklund pekar finger åt oss! Men han håller inte först upp det i syfte att se vart vinden blåser. För han skyr moden och tidens lockrop.

Staffan Strand

född 1943

Staffan Strand är skulptör och zoologisk konservator.Han är bland annat utbildad vid Kolhoffs Naturaliemagasin i Uppsala, även studier i Holland, Frankrike och Tyskland och med examen i Münster. Han har tidvis varit verksam på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

 

Staffan Strand var under många år verksam i Afrika och då främst i Kenya, Botswana och Zimbabwe. Det är från denna period intresset att utföra afrikanska djur uppstod.

 

Staffan Strands intresse för skulptur uppkom under en expedition på norra Grönland år 1986 för Naturhistoriska Riksmuseet. Vid det tillfället skulle han fånga in en valross för fortsatta studier. Staffan som hade lång erfarenhet med att arbeta med anatomi fick trots detta svårt att mäta och att få korrekt data om det nyskjutna djuret. Staffan gjorde då en modell av djuret för att komma underfund med djurets former. Det blev senare, år 1989, Staffan Strands första bronsskulptur.

 

Staffan Strand skulpterar främst däggdjur och fåglar i en naturalistisk stil med plastin och gjutning enligt lost wax metoden (Sv. Förlorad form) och slutprodukten blir i brons.

 

Läs mer om hur en bronsskulptur blir till

Ira Löfman

född 1967

Ira Löfman, född 1967, i Leningrad, nuvarande S:t Petersburg, i forna Sovjetunionen.

 

”Man skulle lika gärna kunna säga att jag kommer från en annan planet, det skulle nästan inte vara en lögn. Min familj kom hit 1979 som politiska flyktingar"

 

De senaste 25-åren har Uppsala varit hennes hemstad och varje gång Ira går förbi Domkyrkan säger hon Hej till ängeln på taket. Löfmans bilder är ofta fyllda av en mystik som bara en stad kan ge oss.

Passport

Blue Boat

Passport

Black Boat

Black Elements

House of mystery - blue

Black Elements

House of mystery - gold

Earth On Top

 

Fortress

Hidden stairs

Fortress

Stairs

Fortress

Cube