Lisa Abelsson

Nätskulpturer

18 februari - 4 mars 2023

UPPSALA

Lisa Abelsson

18 februari - 4 mars

2023

Lisa Abelsson skapar kroppar och klänningar på fri hand som alla är unika. De är ofta inspirerade av dans, klassisk konst och människors livsöden. Grunden är ofta en torso av järnnät som sedan byggs på i olika lager av aluminium och kopparnät, ibland rikt dekorerade med pärlor. Hon utforskar det feminina och det sensuella uttrycket, där kvinnor från olika tidsperioder är förebilder från såväl 1600-1800-talet till filmstjärnorna och dansarna från 1900-talets tidigare hälft.

Öppettider:

Vardagar kl. 10-18 (lunchstängt kl. 13-14)

lördagar kl. 11-14

Lisa Abelsson

18 februari - 4 mars

Vernissage lördag 18 februari kl. 12-15

Söndagsöppet 19 februari kl. 12-15

På den här utställningen kommer ni att få se barockinspirerade klänningar, ballerinor, dansare och damer i festliga klänningar.

 

Lisa Abelsson har en bakgrund som fotomodell i Paris, sjuksköterska och egen företagare. Hon startade en skulpturpark på Kronovalls Slott på Österlen som hon drev 2015-19 Hennes konst har visats runt om i Sverige och utomlands

Lisa Abelsson Född 1956 i Stockholm

Min Inspiration kommer från de många svartvita filmerna jag såg när jag växte upp, med tidlösa kvinnor som, Rita Hayworth, Ava Gardner och Audrey Hepburn. Många av mina skulpturer har också fått sina namn efter prima ballerinor, flamencodansare och andra dansare. Intresset för dans har jag alltid haft och det är en ständig inspirationskälla. Jag har sett de flesta baletterna på Kungliga Operan i Stockholm och fascineras av det feminina och sensuella uttrycket i kombination med graciösa rörelser. Det är detta jag vill förmedla med i mina skulpturer.

 

Jag jobbar främst i järnnät när jag gör kropparna och i aluminium och koppar i klänningarna, ofta broderade med pärlor eller en liten Swarovski kristall som detalj. De är mellan 30 cm och 1 meter höga och ofta pulverlackade i någon färg. Jag jobbar på fri hand och använder inga formar.


 

När jag bodde i Paris 1978-79 grundlades mitt intresse för konst men också mode i alla dess former.

 

2015 startade jag ”Skulpturparken på Kronovalls Vinslott”, där jag bjöd in ett tjugotal konstnärer varje år, som fick ställa ut i slottsparken och inne i Spannstallet. Jag drev detta projekt i fem år, sedan blev det för mycket, då mina egna utställningar bara blev fler och fler. Startade också ett evenemang inne på slottet som jag kallade ”Klänningarna på slottet”. Flera av mina skulpturer har jag fått idén till och namngett efter kvinnor som levt på Kronovall. En av dessa finns med på denna utställning, ”Ann-Margrets klänning”. Hon kom från Irland och var gift med greve Hugo Hamilton då de bodde på slottet på 1800-talet. Deras porträtt hänger i den vackra entréhallen, där denna klänning också varit placerad i flera år.

 

2019 Bjöds jag in att göra en stor utställning på Norrvikens Trädgårdar i Båstad på temat barock. Jag gjorde där en utställning, ”Helt Barockt”, med fyra stora barockklänningar som var placerade runt spegeldammen. ”Viktorias klänning” var en av dessa, men är nu omgjord till hängande. Jag visar också en annan barockklänning ”Maria-Eleonora” av senare dato som jag visade på Christinehof slott sommaren 2022. Där stod den utomhus tillsammans med två andra barockklänningar.

 

2020 Blev jag på nytt inbjuden till Norrviken och denna gång hette utställningen ”Balletto” Jag gjorde många dansare i olika storlekar den sommaren, som visades i några av växthusen och inne i Abelinhuset. Dessa två utställningar sågs av drygt 170.000 besökare! Här visar jag två av ballerinorna som var med på den utställningen, ”Odette” och ”Giselle” samt ”Audrey” som visades i Abelinhuset tillsammans med vackra foton av Audrey Hepburn.

 

Förra sommaren blev jag inbjuden att ställa ut i ”Blå Hallen”, i Höganäs, av Cay Bond, legendarisk trendanalytiker. Utställningen kallades ”Modekultur” och vi var en brokig samling formgivare och kreatörer som ställde ut tillsammans. Här visar jag ”Midnattsrosen”, som jag gjorde speciellt till den utställningen. Namnet kommer från en bok jag nyligen läst av Lucinda Riley.

 

En annan stor klänning som visas här är ”Margaretas klänning”, den ställdes ut på Österåkers Konsthall, där jag gjorde separatutställningen ”Klänningar ur min fantasi” 2020 Den stora svarta klänningen ”Carmen” har sin föregångare i en större variant som visades i ”Husdrömmar” för ett par år sedan, till Gert Wingårds förtjusning.

Roberta

Femme

Homme

Vendela

Marie Claire

Carmen

Gabrielle

Nova

Pascaline

Vanessa

Title

Loie

Camellia

Marlene

Title

Odile

Safira

Aida

Title

Laura