Catarina Kylberg

19 - 31 mars

Catarina Kylberg

Vernissage 19 mars kl. 12-16

Söndagsöppet 20 mars kl. 12-15

 

Förhandsvisning 17 mars kl. 16-19

Mitt skapande bottnar i en längtan efter barndomens bekymmerslösa värld. En mjukare värld där jag finner tröst och trygghet.  Kanske är det så att skapande människor har tunnare väggar och det här är mitt sätt att bygga upp en mur av värme och grönska. I mina fantasivärldar får inte oro och mörker plats, de hålls utanför. Jag vill ge bort ljus, inte mörker.

 

Min hjärna går ständigt på högvarv och jag tar in allt omkring mig. Jag samlar på idéer, människor, miljöer och möten till mina målningar. Då jag skapar får jag ro och ett lugn. Skapandet är och har alltid varit ett måste för min överlevnad. ”Att skapa är lika viktigt som luften jag andas”.

 

Att mina tavlor kan ge andra människor glädje är fantastiskt, att få ge dem en bit av den bekymmerslösa världen. Då jag målar mina tavlor fantiserar jag om människornas liv och väver berättelser om bilden. Människor och relationer har alltid intresserat mig och därför kan man ofta se möten centrala i bilderna. Min förhoppning är att betraktaren ska kunna förlora sig i målningen, upptäcka nya saker och skapa sina egna berättelser.

 

I tuschbilderna låter jag pennan flöda, gärna utan att lyfta den. Att skapa på det här sättet är otroligt meditativt. Även i dessa bilder väver jag in historier medan jag skapar. Historier med färre trådar, som binds ihop till en lugnare väv.

 

Catarina Kylberg

mars 2022

Första gången jag kom i kontakt med Catarina Kylbergs måleri var på en promenad 2019 då jag gick längs S:t Persgatan. Helt plötsligt såg jag ett 3x4 meter stort konstverk i ett skyltfönster. Konstverket skildrar Uppsala med många av våra välkända miljöer och Uppsalaprofiler. Jag fängslades av den naivistiska fantasiskildringen av vår stad och varje gång jag tittade på konstverket hittade jag nya detaljer. Konstverket finns fortfarande att beskåda för allmänheten och än idag kan jag hitta nya spännande detaljer.

 

Nu några år senare har vi glädjen att för första gången kunna presentera Catarina Kylberg för vår publik. Även om målningarna som visas på denna utställning är mindre till storleken i jämförelse med konstverket som visas på S:t Persgatan innehåller även dessa klassiska Uppsalamiljöer och profiler. Här känner man igen sig och desto mer du tittar desto fler detaljer kommer du finna.

 

Välkommen till en färgstark och spännande utställning.

 

Jan Mollbrink

mars 2022

Större bilder för inzooming (desktop) längst ner på sidan

"Dagny kom hit och spill"

akryl på duk 65x54 cm

Bokälskare

Akryl på duk, 65x54 cm

Punktering

Akryl på duk, 65x54 cm

Fullmåne

Akryl på duk, 65x54 cm

Vera, Ellen och Cecilia ses igen

Akryl på duk, 60x80 cm

Picknick i Botan

Akryl på duk, 54x65 cm

Åh det är skönt när mitt Stockholm är grönt

Akryl på duk, 80x100 cm

Rådhussalongen

Akryl på duk, 50x40 cm

Fredagsbuketten

Akryl på duk, 50x40 cm

Klangs blommor

Akryl på duk, 50x40 cm

Butiken på hörnet

Akryl på duk, 50x40 cm

Middag med dans

Akryl på duk, 40x30 cm 

Högtidsfest

Akryl på duk, 40x30 cm

Skål för oss

Akryl på duk, 50x40 cm

Bröllopsfest

Akryl på duk, 65x54 cm

Blomster på Öfre Slotts

Akryl på duk, 70x70 cm

Goda grannar

Akryl på duk, 100x50 cm

Musikanter på Öfre Slotts

Akryl på duk, 70x70 cm

Uppsala i mitt hjärta

Akryl på duk, 100x80 cm

Ljugarbänken på bryggan

Akvarell, 95x70 cm 

Morgonstund har guld i mund

Akvarell, 95x70 cm 

Sakta vi går genom stan

Akvarell, 95x70 cm 

Fri som fågeln

Tusch, 45x58 cm 

Förväntningar

Tusch, 45x40 cm 

Tillgivenhet

Tusch, 45x55 cm 

Större bilder för inzooming (desktop)